St. Darum og Vadehavet
St. Darum er en landsby på ca. 900 indbyggere. Landsbyen ligger 8 kilometer fra Bramming, hvor vi gerne handler ind - og 13 kilometer fra centrum af Esbjerg, Danmarks femte største by, hvor der er gode butikker til at få en kop kaffe, eller hvis man har brug for andet.
Vi bor godt i Darum ude ved diget og Vadehavet, hvor vi nyder roen og afstanden fra larmen. Mange fra Darum er med rette stolte af det lokale engagement, som vi på Helheden også drager nytte af. Der er ofte arrangementer at deltage i. Det er et trygt miljø, hvor man kan begive sig ud og eksperimentere med at være social - men det er alligevel stort nok til, at man også kan holde sig for sig selv, når man har brug for det.
En tur ned af den gamle kirkesti i Darum er en tur gennem historien, da man oplever en perlerække af gamle, smukke gårde, der giver indblik i livet i gamle dage ved Vadehavet. Det er ikke noget under, at Darum er kåret som en af Danmarks smukkeste landsbyer. Kirkestien går fra kirken og snor sig mellem de gamle huse ned til Vadehavet, som har betydet liv og død for de mange, som har boet i området siden de første mennesker bosatte sig i Danmark. Stien ender ved Vadehavet, hvor områdets storhed virkelig viser sig. Her er vand og sand så langt øjet rækker - eller indtil skorstene i Esbjerg tårner op i baggrunden og viser kontrasten mellem naturen og industrien. Men lige her i Darum, hvor vi bor, er der fred og ro.
Læs mere om Darum på lokalsiden her.
Vadehavet er nu en nationalpark, som St. Darum og Helheden ligger lige på kanten af. Vadehavet har været et forrådskammer af dyre- og planteliv, hvilket gjorde at folk bosatte sig i nærheden. Darum ligger lige på kanten af området og blev sjældent oversvømmet, hvorfor det var et godt sted af bosætte sig. Det er også derfor, at der stadig er så mange gamle bygninger i Darum. De blev ikke ødelagt af oversvømmelser.
Naturen er unik i vadehavet, og man kan bruge lang, lang tid på at udforske både dyre- og plantelivet. Landskabet er kendetegnet ved tidevandet, der bringer næring ind til kysten, som er grundlaget for både dyr og planter - samtidig med, at det skaber et helt specielt landskab, som er fladt og rummeligt. Blæser det, kan man virkeligt mærke det, og er solen fremme, spejler den sig i vandet så langt øjet rækker. Det er altså både barskt og smukt.